Kysymyksiä

Tässä erään ryhmämme aktiivisen harjoittajan mieleen tulleita kysymyksiä ja vastauksia.

Mikä Kajo Zendo on? Mitä Kajo Zendo tarjoaa?

Harjoitamme shikantaza-zazenia mestari Dogenin ja Gudo Nishijima roshin perimyslinjassa.  Shikantaza tarkoittaa kirjaimellisesti ”vain istumista”. Se on todellakin vain pelkkää seinään päin kääntyneenä selkä suorana istumista, jossa ei tavoitella mitään.

Japaninkielinen sana ka tarkoittaa taloa tai kotia, ja jo tarkoittaa tavallista tai arkipäiväistä. Kajo tarkoittaa “arkipäiväistä” tai “jokapäiväistä elämää”. Kajo Zendon zen-harjoitus on arjessa harjoittamista.

Kajo Zendo on Suomessa ja lähialueilla asuvien pieni harjoittajien ryhmä.  Arkiaamuisin istutaan netin välityksellä. Viikottaisia tapaamisia järjestetään torstaisin Helsingissä ja Turussa. Puolen päivän retriittejä, zazenkaita, pidetään lauantaisin kerran kuukaudessa. Neljän päivän retriittejä, sesshineitä, on pari kertaa vuodessa. 

Ryhmämme opettaja on Marko Immonen.

Mitä zazen on?

Soto-perinteen zazenin muoto on shikantaza, joka tarkoittaa kirjaimellisesti suomennettuna ”vain istumista”. Se on todellakin vain pelkkää seinään päin selkä suorana istumista, jossa ei tehdä tai tavoitella mitään. Zazenissa ei pyritä hiljentymään, rauhoittumaan tai rentoutumaan. Zazenia on mahdotonta määritellä täydellisesti. Kuitenkaan siinä ei ole mitään salaperäistä tai mystistä.

Mitä zazenin harjoittamisesta voi saada?

Omistautuminen päivittäiselle zazenille aiheuttaa jos jonkinlaisia muutoksia harjoittajassa ja hänen elämässään. Kenties esimerkiksi vain istumisen asenne alkaa vaikuttaa myös mietiskelytyynyn ulkopuolella: kun syö, vain syö. Kun työskentelee, vain työskentelee, kun ajattelee tulevaisuutta, vain ajattelee tulevaisuutta jne. Elämä saattaa kevetä, kun alkaa luonnollisesti – ei pakottaen – tehdä yhtä asiaa kerrallaan ja elämään yhtä hetkeä tai tilannetta kerrallaan.

Muutoksia ei kannata liikaa tavoitella tai odottaa. Pikemminkin on hyvä antaa niiden tapahtua tai olla tapahtumatta. Olivatpa ne järisyttäviä tai pieniä, niillä ei ole sen kummepaa merkitystä, elleivät ne ole alati negatiivisia: jatkuvat alakulot, itkeskelyt, fyysiset kivut sekä muut epätasapainotilat, kuten valaistumiset, ovat merkkejä epätasapainoisesta harjoituksesta. Sudenkuoppien välttämiseksi kokeneen harjoittajan tuki on tärkeää.

Vaikka zazen on ulkoiselta muodoltaan helpon ja yksinkertaisennäköinen harjoitus, löytyy siitä elämänmittaista haastetta ja syvyyttä, jota aivan joka aktiviteetilla ei ole tarjota. Zazen pureutuu mielen perustaan. Se vaikuttaa sellaisiin mielen ja kehon rakenteisiin, jotka eivät välttämättä ole harjoittajan tahdon tai tietoisuuden alaisia. Zazen horjuttaa ja muokkaa harjoittajan käsityksiä ja kokemusta siitä, kuka hän on ja mitä elämä on. Näin se voi aiheuttaa suuriakin muutoksia harjoittajan käyttäytymisessä. On kuitenkin hyvä muistaa vanhan opettajan kuuluisa lausauhdus: “Zazen on hyödytöntä”, joka rohkaisee päästämään irti hyötyajattelusta. Tämä on vapauttava lähtökohta pelkän istumisen harjoittamiselle.

Miten zazenia harjoitetaan?

Tarkemmat ohjeet löydät alasivulta zazen-ohjeet. Saat myös ohjeistuksen tullessasi paikalle ensimmäistä kertaa.

Haluaisin harjoittaa zazenia, mutta minulla ei ole sille aikaa.

Yleensä taitaa olla kyse ajankäytöstä ja asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen. Sopivan ajan järjestäminen voi olla jossain olosuhteissa vaikeaa, mutta lyhytkin zazen on zazenia. Jos sinun on mahdoton järjestää aikaa zazenille, sitten et voi harjoittaa zazenia.

Tarjoatteko johdantoja tai muuta opastusta?

Tällä hetkellä emme tarjoa johdantoja, mutta niitä on suunnitteilla Helsinkiin. Voit saada opastuksen myös tulemalla paikalle viikkoistumiseen (torstaisin). Jos olet tulossa paikalle ensimmäistä kertaa, ota yhteyttä kajozendo@gmail.com (Helsinki) tai kajozendo.turku@gmail.com (Turku). Lappeenrannan viikkoistumiset ovat tauolla.

Turun ja Helsingin aikataulut poikkeavat toisistaan hieman, ja tällä sivulla olevat tiedot koskevat ensisijaisesti Helsinkiä. Jos olet kiinnostunut harjoittamaan Turussa, kannattaa katsoa vielä lisätietoja Turku-alasivulta.

Mikä on opettajan rooli?

Opettajalta voit saada tukea omaan harjoitukseesi. Opettajalla ei tässä yhteydessä tarkoiteta samanlaista opettajaa kuin koulussa, opettaja ei myöskään ole guru, life coach tai terapeutti, jolla on antaa vastaus omaa elämääsi koskeviin kysymyksiin. Zazenin harjoittaminen opettaa harjoittamaan zazenia ja se kertoo harjoittajalle harjoittajasta itsestään. Zazen-harjoitus on aikuisia varten.

Onko kysymys uskonnosta tai aatteesta?

Ei varsinaisesti. Ei ole mitään ideaa, johon kaikkien harjoittajien pitäisi uskoa. Toisaalta jos et luota tai usko siihen, että shikantazalla on jotain arvoa, voi olla vaikeaa pitää yllä harjoitusta. Myös tietyt uskonnollisen oloiset muodolliset piirteet (suutrien lausuminen, vaatetus, kumarrukset) kuuluvat siihen mitä teemme, joten siinä mielessä voi sanoa että harjoituksessa on jotain uskonnollista.

Mikä on sangha / sanghan arvo / kannattaako harjoittaa yksin?

Sangha on harjoittajien yhteisö. Perinteisesti harjoitusta tehdään muiden kanssa. Muiden kanssa harjoittaminen syventää omaa
harjoitusta ja tukee sitä.

Voinko jotenkin liittyä sanghaan?

Et. Kajo Zendo ei tarjoa jäsenyyttä tai jäsenetuja. Käymällä paikalla voit tulla tutuksi muiden kanssa. Samasta asiasta kiinnostuneisiin ihmisiin tutustumisessa on mukavia puolia.

Oletteko buddhalaisia? Mihin uskotte?

So many questions, so little time. Kajo Zendon harjoitus pohjautuu buddhalaiseen perinteeseen. Jokainen harjoittaja uskoo mihin uskoo. Toisaalta pitempään harjoittaneiden kesken vallitsee jonkinlainen yhteisymmärrys.

Voinko tulla harjoittamaan vaikka uskon ja/tai ajattelen eri tavalla kuin te?

Voit. Olit sitten samaa tai eri mieltä, niin valmistaudu siihen, että mielipiteitäsi kohtaan ei aina osoiteta erityistä kiinnostusta.

Pitääkö minun alkaa ajatella asioista samalla tavalla kuin muiden zen-harjoittajien?

Ei, mutta kannattaa kuunnella mitä kokeneemmilla harjoittajilla on sanottavana harjoituksesta.

Onko rakkaus läsnä tässä buddhalaisuuden muodossa vai onko tämä jotain kylmää ja välinpitämätöntä samurai-hommaa?

Rakkaus on läsnä, usko tai älä. Samuraita ei ole näkynyt.

Mitä harjoittaminen maksaa?

Harjoittaminen ei maksa sinulle mitään, mutta voit osallistua vuokrakulujen kattamiseen pienellä lahjoituksella, esim. 5-10 euroa kerta. Sesshinistä peritään maksu, jolla katetaan vuokrakulut ja ruoka sekä maksetaan mahdolliselle vierailevalle opettajalle.

Mikä on zazenkai?

Zazenkai on yhden päivän aikana suoritettava harjoitus. Zazenkailla istutaan zazenia kaksi kahden tunnin periodia (3x40min). Zazenkaille voi tulla mukaan (tai poistua) periodien välissä pidettävien taukojen aikana. Zazenin päätteeksi ohjelmassa on samu (työ), jonka aikana siivoamme zendon perusteellisesti. Päivän päätteeksi on vuorossa opettajan puhe.

Zazenkai järjestetään kerran kuukaudessa sekä Helsingissä että Turussa. Harjoittajalla on mahdollisuus päästä kosketukseen hieman päivittäistä harjoitusta vaativampaan zazenin istumiseen. Helsingin tilassa on jääkaappi ja mikroaaltouuni ja lähistöltä löytyy kauppa. Turussa on vedenkeitin ja Hesburger (ainakin viimeksi kun katsoin).

Zazenkain aikataulu Helsingissä, Turun aikataulu löytyy Turun omalta alasivulta.

9.00 – 11.20Zazen
11.20 – 12.00Tauko
12.00 – 14.20Zazen
14.20 – 15.00Samu
15:00 – 15:30Opettajan puhe

Yksi zazen periodi koostuu zazenista (3 x 40min). Zazenien välissä 10 min kinhin (kävelymeditaatio).

Mikä on sesshin?

Kajo Zendo järjestää kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin sesshinin. Niiden kesto on torstai-illasta sunnuntai-iltapäivään ja ne järjestetään maaseudun rauhassa. Sesshinillä on mahdollisuus irtautua hetkeksi arjen kiireistä ja keskittyä harjoittamiseen osana sanghaa. Lisäksi ohjelmassa on opetuspuheita ja aamuisin ja iltaisin lausutaan joitakin tekstejä.

Sesshinillä harjoitetaan hiljaisuudessa. Päivät koostuvat zazenin istumisesta ja samun (työn) suorittamisesta. Istumme zazenia 6 tuntia päivässä. Työjaksot kestävät noin tunnin kerrallaan. Päivän aikana on mahdollisuus kahdenkeskiseen keskusteluun opettajan kanssa (dokusan). Iltaisin on mahdollisuus halutessaan tehdä ylimääräistä harjoitusta, yazaa. Iltaisin lämmitetään myös sauna, jossa voi halutessaan käydä.

Sesshin on harjoituksena intensiivinen. Tämän takia toivomme, että osallistujilla olisi hieman aikaisempaa kokemusta zazenin istumisesta. Olisi hyvä, jos ainakin yksi zazenkai olisi läpikäyty.

Pitääkö minun osallistua zazenkaille tai sesshinille? Tuleeko minusta parempi zen-harjoittaja, jos osallistun pitkään harjoitukseen?

Ei pidä eikä tule. Jos olet tehnyt harjoitusta arjessa jo jonkin aikaa, niin pitempi harjoitus saattaa alkaa kiinnostaa.

Mitä voisin lukea tai katsoa? Mistä saan lisätietoa?

Johdatus buddhalaisuuteen ja zazen-harjoitukseen

Saat lisätietoa tulemalla paikalle.

Harjoittamalla zazenia ja elämällä elämääsi saat kokemusperäistä tietoa siitä mistä on kyse.

Kajo Zendossa harjoittavat ovat saaneet innoitusta esim. Brad Warnerin kirjasta Hardcore Zen, Kodo Sawakin opetuksista tai Shynryu Suzukin kirjasta Zen-mieli, aloittelijan mieli. Muitakin hyviä ja kiinnostavia tekstejä sekä videoita on, ja näistä voi joskus keskustella. Näitä ei kuitenkaan kannata tutkia sillä ajatuksella että sinusta tulee (entistä itseäsi tai muita harjoittajia) parempi zen-harjoittaja.